Beredd på vinterjakten?

Jakt pågår året runt och snart är det dags att börja rusta inför vinterns jaktsäsong. Om det är första gången du ska vinterjaga har vi flera bra tips du kan ta del av nedan!

Rätt kläder

På vintern ska du klä dig i flera lager. Närmast kroppen ska du ha plagg av ull som värmer och skjuter bort fukten. Det kan vara underkläder eller ett underställ. Utanpå det kan du ha vanliga, mjuka kläder och gärna en fleecejacka. Yttersta laget ska skydda mot vind och kyla, täckbyxor och välfodrad jacka. Hur fodrad den behöver vara beror på om du ska hålla dig i rörelse hela tiden eller om du ska sitta på pass samt vart i landet du ska jaga. Och glöm inte de viktiga attiraljerna såsom handskarna, du kan inte skjuta ett vapen med stela fingrar. Köp handskar som är anpassade för jägare för att behålla fingerfärdigheten trots tjocka lager.

Byten

Under vintern finns det flera arter att jaga men det beror också på var i landet du jagar och vilken period du beger dig ut i skogen. Vi kan ta några exempel:

  • Dovvilt får jagas i hela landet
  • Räv får jagas fram till mars i Bleking, Halland och Blekinge län
  • Bäver får jagas i hela landet men har olika sluttider
  • Vildsvin får jagas i hela landet under olika tider men du får inte skjuta suggor med en kull
  • Fasan och havsstrut får jagas i hela landet fram till januari respektive mars

I ett jaktlag är det oftast redan bestämt vad ni ska jaga. Vill du jaga andra byten kan du behöva ge dig ut ensam eller i värsta fall hitta andra jaktmarker. Du kan prova att tala med olika markägare om att få jaga på deras mark i utbyte mot att ni delar på kött eller liknande.