Förläng din positiva upplevelse

Resa fota

Att resa bort och uppleva något annat än det man dagligen ser är en fröjd för sina sinnen och upplevelserna gör att vi utökar vår minnesbank.

Vi mår bra av att resa, en resa kan försätta oss i ett rofyllt tillstånd då oxytocin och endorfiner ökar i vår kropp vilket gör att vi upplever oss lyckligare och känner oss lugnare. När vi gör saker vi tycker om stressar vi ner och befinner oss mera i nuet vilket är viktigt för vår kropp och vårt välmående.

Men vi kan inte ständigt resa hemifrån och uppleva nya miljöer, utmana oss själva eller skapa nya minnen för att må bra. De flesta utav oss behöver arbeta däremellan för att tjäna ihop till vårt levebröd. Det positiva är att forskning visar att vi kan ta oss tillbaka till de goda minnena och den positiva känslan från en resa genom att minnas tillbaka genom att prata om händelsen, av att titta på fotografier från resan eller souvenirer vi skaffat då. De flesta utav oss har idag en mobiltelefon med hyfsad kamera vilket gör det mycket lättare att fota av olika händelser i våra liv. Man beräknade att 2015 så fotades det en biljon foton och skulle man printa ut alla foton på 10×15 ark och lägga upp dom sida mot sida så skulle vi ta oss runt solen och tillbaka.

En bra mobilkamera är toppen eftersom mobilen har vi nästan alltid med oss vilket gör att vi också har en kamera med och möjlighet att fånga de där spontana ögonblicken, men ska man iväg på en planerad resa så kan det vara roligt att ta med sig en lite bättre kamera. En bra systemkamera är helt klart det bästa att fånga fina foton med men alla kan inte med systemkameror eller så tycker man de är tunga att bära med sig eller att de tar för mycket plats i en packning. Samtidigt kanske man känner att en mobilkamera inte riktigt ger fotona rättvisa utan man önskar lite bättre skärpa, färg- och detaljåtergivning. Tekniken utvecklas ständigt och komponenter till kameran blir bättre och mindre, därför kan det byggas mindre och mindre kameror som är mer anpassade för hobbyfotografen. Därför finns det idag väldigt bra kompaktkameror som är relativt små i storleken men har en väldigt mycket bättre bildkvalitet än en mobiltelefons kamera. De finns i väldigt många prisklasser också allt beroende på hur stora krav man har på kameran.