Fotanalys

Fotanalys, vad är det och var kan jag göra det?

Fotanalys har kommit att bli allt vanligare på senare tid. Många kanske inte tänker på det, men fötterna är en av de kroppsdelar vi är mest beroende av och även en av de som är mest utsatta. Våra fötter påverkar hälsan mer än vad vi tror, då en fot som är ”felställd” kan orsaka smärta i benen, men även i rygg och nacke. En fotanalys är ett bra hjälpmedel för att komma till rätta med den typen av problem.

Vad är då fotanalys?

fötterVid en fotanalys analyseras fotvalven med hjälp av ett så kallar podoskop för att bland annat komma fram till vilken fottyp man har. Även anklar och fotrörelser undersöks. Därefter analyseras resultaten i en dator och på så sätt går det att komma fram till, vilken typ av skor som passar just för dig.

Faktum är att så många som 75 procent av befolkningen lider av någon form av felställda fötter, så kallad över- eller underpronation, vilket innebär att man antigen går ”inåt” med fötterna eller ”utåt” med fötterna. Genom att bli medveten om vilken fottyp man har blir det lättare att exempelvis välja rätt skor och eventuella inlägg om man behöver sådana, något en fotanalytiker kan hjälpa till med.

Medvetenhet om sina fötter kan även hjälpa till att förebygga och lokalisera smärtor i fötterna samt förhindra skador som kan uppstå i samband med exempelvis överbelastning och liknande.

Var kan man då göra en fotanalys?

På många ställen går det att göra en fotanalys helt gratis, exempelvis så erbjuder ofta sportaffärer fotanalys vid köp av träningsskor. För löpträning är det extra viktigt med en sko som sitter bra. På bland annat Löplabbet är det möjlig att efter fotanalys få en sko som är individuellt utformad efter sina egna fötters preferenser och behov.