Långfärdsskridskor

En fritidsaktivitet som tyvärr inte är alla förunnade är långfärdsskridskor på isen på någon sjö. Det är framförallt i de norra delarna av landet samt i fjällvärlden som detta är möjligt – med några undantag.

Många som kör motorcykel brukar prata om en frihet som är svår att finna någon annanstans än ute på vägarna när de kan köra precis vars som helst, det finns inga direkta hinder förutom en sinande bensintank. Nu är undertecknad inte någon motorcykelåkare men när det handlar om frihet så är långfärdsskridskor också en sådan aktivitet där en känsla av frihet är mycket påtaglig.

Att en lagom kylig vinterdag komma ut på en sjö som för dagen har en helt kristallklar yta är en märkvärdig känsla, nästan lite overklig. Tittar man ned så skvallrar endast skärspåren från skridskorna om att man faktiskt rör sig framåt. Den som åker slalom eller någon annan utförsåkningsaktivitet kan känna igen känslan, förutom det surrealistiska med det spegelblanka så är det lite samma känsla som när man gör första åk i en helt nypistad skidbacke. Känslan av att åka på något helt orört och något som är i helt perfekt skick. Ta en titt på videon här nedan så får du en liten försmak.