Padel

Padel är en racketsport som utvecklades under sent 1800-tal i New York. Sporten blev snabbt populär och många förstagångsspelare fastnade fort för den intensiva och dynamiska karaktären.

Det byggdes snabbt flera banor och tävlingar började anordnas. Padel utövas på en plan med en glasinhägnad med dimensionerna 15,74 x 6,1 meter med ett nät på 0,76 meter. Bollarna är ungefär de samma som används under en tennismatch, skillnaden är att trycket är något lägre. Racketen som används är avsevärt mindre än de racketar som används under en tennismatch.

Träffytan är mindre och racketens ”hals” är avsevärt kortare än för ett tennisracket. Sedan den första officiella padelturneringen, som hölls 1922 i Nordamerika, har sporten spridits till över 500 länder.

Reglerna

Padel är en dubbelsport och alla sanktionerade tävlingar spelas i dubbelformatet. Reglerna är identiska med tennis – alla spel situationer för räkning kan direkt föras över från tennisformatet.

Enkel att utöva

Sporten är i synnerhet stor i Argentina och Spanien. Förklaringen är först och främst att sporten utövas utomhus i ett väder som tillåter. Dessutom är det enkelt att komma igång med padel. Du behöver inte vara en mästare på racketsporter, det är egentligen bara att sätta bollen i spel så märker man snabbt hur enkelt kontrollen är.

På uppåtgång i Sverige

I Sverige har padel börjat växa under de senaste två åren. Under hösten kommer tre nya padelbanor att byggas i Malmö Stad. Klubbar startas runt om i övriga Sverige och medlemsantalet ökar för varje år. Idag finns det padelbanor i elva olika städer runt om i Sverige, det planeras att byggas flera banor runtom i hela landet. Det finns idag totalt nio registrerade verksamma klubbar runtom i Sverige med varierande medlemsantal. Klubbarna är knutna till ett nationellt förbund som i sin tur är kopplat till det internationella Padelförbundet med huvudkontor i Tyskland.

Varför är padel så kul?

Många tror att padel har kommit för att stanna som sport i Sverige. Tävlingar arrangeras runtom  i landet och varje år avgörs vem som är Sveriges bästa par i ett traditionellt svenskt mästerskap.

Vad som ytterst gör padel både underhållande och trevlig är individuellt, men många anser att det sociala umgänget betyder mest. Det är dynamisk och kul att träna eller tävla mellan fyra individer som får slita hårt för att vinna varje poäng. Bollarna tar längre tid och kortsträckorna är intensiva. Padel har det mesta som en komplett racketsport kan erbjuda. Har du inte testat sporten så är det dags att du gör det idag!