Vandra eller klättra i Yosemite National Park

shutterstock_258887714

En sak att skriva i sin ”bucket list”, alltså saker man borde göra innan man dör, är att besöka Yosemite National Park i USA. Att klättra och vandra i denna nationalpark är något utöver det vanliga man hittar i Sverige.

Yosemite består av över 3 000 kvadratmeter skog, berg, dalar, ängar, vattenfall och grottor. Det har varit skyddat som nationalpark sedan 1984 och är beläget i Kalifornien. Parken är öppen året runt, även om vissa platser är otillgängliga under vintern på grund av snön.

Om du vill åka dit för att klättra finns det två sätt att göra det på: med en guide eller själv. Ska man åka själv eller med en grupp vänner, gäller det att ni berättar för någon vart ni åker, hur länge ni ska vara borta, vilka vägar ni förväntas klättra och era telefonnummer. Yosemite är en populär park med mycket liv. Men man ska inte glömma storleken på nationalparken, och är man oerfaren som klättrare händer det lätt att man går vilse.

Vill din grupp upptäckta de mindre vägarna, äventyra själv  och uppleva naturen på sitt eget vis, ska man skippa guidningen. Man ska gärna ha lite klättringsvana innan man ger sig ut själv: annars kan man missbedöma svårighetsgraden eller bli fast på en rak klippvägg.

Under sommarmånaderna blir det väldigt varmt i Kalifornien. Du kan göra som flera andra och sova direkt under stjärnhimlen. En person som skrivit om att vandra och klättra själv i Yosemite är Liv Boeree, känd pokerspelare från PokerStars, som begav sig ut på ett klättringsäventyr efter 2013 års World Series of Poker. Hon och en kompis sov under stjärnorna och valde ett berg i parken att bestiga på vägen till Yosemite. Under vandringen fick de tipset att bege sig till Devil’s Postpile och Rainbow Falls: något de bestämde sig för att göra.

Rainbow Falls är ett vattenfall i nationalparken där du kan bada. Liv skriver själv att:

 It was the most intense experience ever, the power of this water falling from a hundred feet. You couldn’t even get too close to it. And the humidity in the air made it feel like I was trying to breathe underwater. It was just incredible.

liv_boeree_waterfall

Det finns alltså massor med saker att se runt om nationalparken, inte bara inom Yosemiteområdet. Rainbow Falls tillhör Great Smokey Mountain National Park och vandringsleden till vattenfallet tar allt från 3-5 timmar beroende på vilken takt du håller. Namnet har den fått eftersom det bildas en fin vattendimma runt fallet som i sin tur producerar en regnbåge. Den bästa upplevelsen från man under våren och sommaren, men leden är även öppen vintertid.

shutterstock_302658578

Vill man ha med sig en guide får man chansen att klättra på de populära platserna. Var dock medveten om att det enda klättringsguiderna som har rätt att erbjuda sina tjänster i nationalparken är Yosemite Mountianeering School and Guide Service. Även du som aldrig har klättrat tidigare, har möjlighet att uppleva Yosemite från höga höjder. Deras guider har dagliga klättringslektioner på morgonen och du kan hyra klättringsutrustning direkt av dem.

Sedan är det upp till dig eller din grupp att välja om ni vill klättra med andra, ett billigare alternativ, eller skapa ert eget klättringschema med guiderna. Boka gärna ett övernattningspaket för att få ut så mycket som möjligt av äventyret: man hinner inte se alla fantastiska saker som Yosemite erbjuder på en eftermiddag. Någon som ni borde inkludera är att besöka Nevada Fall och/eller Vernal Fall: två vackra vattenfall i Sierra Nevadabergern. Det är en kraftansträngning att ta sig toppen: Vernals topp når ni på runt 3 timmar men det tar runt 5-6 timmar att nå Nevada Fall så var beredd av avsätta en hel dag för detta.

shutterstock_310729430

För att komma nära startplatsen för vandringen finns det flera stombussar som avgår under dagarna. Den här vandringen startar vid Happy Isles vilket är stopp nummer 16 med en stombuss.

Tänk på att detta är skyddad mark och håll dig till parkens regler. Man får inte tända en eld var som helst, ta med dig allt skräp, du får varken röra eller mata djurlivet och lyssna alltid på eventuella guiders råd och varningar.