Vattensport ute i naturen

I Sverige har vi turen att ha nära till vatten i naturen var vi än befinner oss. Nästan hela landet är omringat av hav och vi har dessutom tusentals sjöar. Naturen inbjuder till friluftsaktiviteter och sport och många av oss älskar vattensport.

A water skier in his 60's preforming water skiing sport on a lake.

När vi ger oss ut för att utöva en vattensport är det viktigt att tänka på att ha med ett torra och varma ombyteskläder. Man blir förstås blöt av vattensporten och man kan vara tvungen att gå en längre sträcka till och från platsen och då hinna bli ordentligt kall. Torra ombyten, gärna i form av träningsbyxor kan därför vara att föredra för att hålla sig varm. Matsäck eller åtminstone protein bars är också bra att ha med sig då man förbränner fler kalorier än man tror.

Paddla kanot, vindsurfing, kappsegling och rodd är några exempel på roliga vattensporter som kan utövas i naturen, både på sjöar och hav. Rodd och kanot passar dessutom utmärkt för älvar. Wakeboard är en sport som har blivit allt mer populär. Det är brädsport som liknar snowboard fast den utövas på vatten i stället för på snö.

Vattenskidåkning är också en populär vattensport på alla typer av vattendrag. På Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet kan man läsa mer om den. Här dras utövaren på skidor av en motorbåt. Det finns också åkningar där man använder sig av ett system som liknar en skidlift i en skidbacke, kabelåkning. Med två skidor behöver man minst en hastighet på 25 kilometer i timmen. Om man åker med en skida behöver man komma upp i en hastighet av minst 35 kilometer i timmen. Det finns olika grenar inom vattenskidåkningen; hopp, slalom och trick. Man kan även kombinera dessa grenar.

Vid hopp gäller det att hoppa så långt som möjligt. För att få högsta möjliga hastighet tar utövaren sats från den högra sidan av båten och accelererar in mot rampen. Avstamp och fart är de viktigaste ingredienserna till ett långt och bra hopp.

Slalombanan består av 6 rundningsbojar och båten körs i en rak linje i mitten. Den håller alltid samma hastighet. Det gäller att klara av att runda så många bojar som möjligt med kortast lina.

Vid trick har utövaren 40 sekunder på sig att utföra så många trick som möjligt. De ska också vara så svåra som möjligt och trick på en skida ger fler poäng än trick på två skidor.

diving_scuba_water

Sportdykning är väldigt populärt över hela världen och är inte ett undantag här i Sverige. Jag förstår varför det är så populärt, vem vill inte dyka ner i vattnet och utforska vad som gömmer sig på botten av havet?

Sportdykning är när man dyker under vattenytan med dykutrustning som flaskor med andningsgas och en regulator som ger bäraren andningsgas från flaskan och på så sätt kunna andas under vatten en längre period.

Det finns några olika sorters av sportdykning till exempel som nattdykning, djupdykning och isdykning.

Sportdykning ska inte förvirras med fridykning som är när man dyker under ytan utan någon andningshjälp.