Viktigt när man fjällvandrar

shutterstock_212870275

Det finns vissa saker man alltid ska ha med sig eller kunna när man ska fjällvandra i flera dagar. 

Hur man packar rätt

Det gäller att packa lätt men ändå få med allt som är viktigt. Är man rädd för att saker ska bli blöta kan man packa dem först i återförslutbara plastpåsar och sedan ner i ryggsäcken. För tung packning kan förstöra en härlig vandringshelg.

Nybörjare

Om det är din fösta långvandring gäller det att börja försiktigt. Man vill inte vara fast på ett dåligt ställe när det blir mörkt för att man inte orkade nå fram till rastplatsen i tid. Börja med en dagstur och håll dig till de markerade vandringslederna. Det är lätt att gå vilse på fjällen men svårt att hitta dig.

Rädda liv

Lär dig hur man räddar liv. Är olyckan framme kan det vara dina kunskaper i hjärt- och lungräddning som räddar din vandringskompis liv. Det finns dagskurser, antingen privat eller i grupp. HLR är någonting som alla borde kunna.

Kartläsning

Det är lättare sagt än gjort att bli van med att läsa en karta. Om man ska göra sina egna vandringsleder gäller det att man förstår kartan, alla markörer i den och att man läser den rätt när man väl är på plats. För att stämma av verkligheten med kartan är det lättast att ha med sig en kompass. Om man lägger upp kartans nord med kompassens nord får man en karta som ligger rätt och visar exakt var du står och vart allting på kartan är.

Resan är det viktigaste

När man vandrar på fjället, eller någon annanstans, ska man alltid vara medveten om att det är resan som spelar roll, inte att komma fram till målet. Det är ju själva vandringen du är ute efter, inte att ta dig från punkt A till punkt B.